Hedgefondsen willen graag een positief rendement halen, ongeacht wat de beurs doet. Dat lukt maar weinig speculanten in 2016.
Aandelenmarkten staan dit jaar fors in het rood. Maar hoe vergaat het de slimme speculanten die zeggen het beter te kunnen doen dan brede beursindices?
Hedgefondsen vormen een bonte club van investeerders die tal van uiteenlopende beleggingsstrategieën hebben.
Speculaties op koersdalingen- en stijgingen, investeren in de schulden van kwakkelende bedrijven, gokjes op overnames, inspelen op valuta- en grondstofbewegingen en jagen op ondergewaardeerde aandelen vallen allemaal onder het kopje ‘hedgefondsen’.
Hedgefondsen ook in de min
De claim van hedgefondsen is dat ze het structureel beter doen dan de markt. Sommige speculanten beloven zelfs altijd een positief rendement, wat er ook gebeurt op de beurs.
De site hedgefundresearch.com houdt bij hoe verschillende soorten hedgefondsen presteren. Wie de prestaties van de wereldwijde MSCI Index voor ontwikkelde landen als maatstaf neemt, ziet dat hedgefondsen het vooralsnog niet bijster slecht doen in 2016.
De MSCI Wereldindex verloor dit jaar zo'n 11 procent. De HFRX Global Hedgefunds Index, een brede graadmeter voor speculatieve beleggers, zakte dit jaar ook, maar hield het verlies beperkt tot 4,8 procent.
Een blik op verschillende soorten hedgefondsen laat grote verschillen zien.
Zo bleef het verlies van de HFRX Absolute Return Index tot nog toe beperkt tot 0,85 procent. Het gaat hierbij om speculatieve beleggingsstrategieën die weinig gevoelig zijn voor de beweging van brede aandelenindices.
Aan de andere kant presteren strategieën waarbij de correlatie met brede beursindices sterk is, extra zwak dit jaar. De zogenoemde HFRX Market Direction Index verloor dit jaar al 16,2 procent.
Gokken op valuta en grondstoffen
De sterkste subcategorie bij de hedgefondsen lijkt vooralsnog die van 'macro-strategieën'. Dan gaat het om beleggers die speculeren op trends in onder meer grondstoffen, valuta en rentes. De HFRX Macro Index noteert een plusje van één procent sinds eind 2015.
Gelet op de heftige bewegingen van de olieprijs en de onrust rond de Chinese yuan is het niet verwonderlijk dat er speculanten zijn die daar van profiteren.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl